Algemeen /

Is jouw vereniging of stichting wel WBTR-proof?

Dinsdagavond 18 juni vond in de MFA Hart van Hapert een belangrijke informatiebijeenkomst plaats over de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Vrijwilligerscentrale Bergeijk – Steunpunt vrijwilligerswerk Eersel voor elkaar, Beleidsmedewerker Cultuur en Vrijwilligers Gemeente Reusel de Mierde en het Vrijwilligers Bureau Bladel. Wij werden gevraagd om de presentatie te verzorgen. Voor een volle zaal, zelfs met mensen op de wachtlijst, hebben ‘onze’ notaris Jan Tops en juriste ondernemingsrecht Renske Gommers deze taak met enthousiasme vervuld. Wil je weten of jouw vereniging of stichting voldoet aan de nieuwe eisen van de WBTR? Lees dan verder voor alle details en handige tips!

WBTR: Wat houdt het in?

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen is een wet die sinds 1 juli 2021 van kracht is en belangrijke wijzigingen heeft aangebracht in de manier waarop verenigingen en stichtingen in Nederland bestuurd en gecontroleerd moeten worden. Het doel van deze wet is om de governance binnen deze organisaties te verbeteren, met name op het gebied van toezicht en bestuur. Tijdens de presentatie hebben we de aanwezigen uitgebreid geïnformeerd over de ins en outs van de WBTR, zodat zij beter voorbereid zijn op de veranderingen die deze wet met zich meebrengt. We hebben verschillende belangrijke punten besproken, waaronder:

  • De nieuwe eisen aan bestuurders en toezichthouders: Wat verandert er precies en welke stappen moeten genomen worden om aan deze eisen te voldoen?
  • De verantwoordelijkheden van bestuurders en toezichthouders: Hoe zorgen zij ervoor dat zij hun taken naar behoren vervullen?
  • De gevolgen van niet-naleving van de WBTR: Wat zijn de mogelijke juridische en financiële consequenties als een organisatie niet voldoet aan de wetgeving?

Benieuwd naar de hele presentatie? Download de presentatie over de WBTR hier!

Een nuttig hulpmiddel

Na afloop van de presentatie ontvingen alle aanwezigen een hand-out met de belangrijkste punten en een handige checklist om na te gaan of hun vereniging of stichting WBTR-proof is. Je kan deze hand-out hier downloaden. Daarnaast verwijzen we je graag naar onderstaande websitelinks waar meer informatie te vinden is over de wetgeving en hoe organisaties zich hierop kunnen voorbereiden.

Twijfels? Neem contact op!

Het is essentieel dat verenigingen en stichtingen tijdig de nodige stappen ondernemen om aan de WBTR te voldoen. Mocht je na de informatiebijeenkomst nog twijfels hebben of jouw organisatie daadwerkelijk WBTR-proof is, dan raden wij je aan om contact op te nemen met ons team bij Lexperience. Wij staan klaar om je verder te helpen en ervoor te zorgen dat jouw vereniging of stichting volledig voldoet aan deze wetgeving.

Nalatenschappen, Ondernemers /

Dit is waarom u zakelijk en privévermogen wilt scheiden

Ondernemen is een uitdagende bezigheid maar niet geheel zonder risico. Als u een bedrijf heeft als eenmanszaak of vof is er geen onderscheid tussen privé en zakelijk vermogen. Wat wil zeggen dat bij financiële problemen schuldeisers u en mogelijk uw (huwelijks)partner aansprakelijk kunnen stellen voor alle schulden. Met als finaal gevolg dat ook al uw privébezittingen worden gevorderd. Helaas een veel voorkomende situatie die relatief eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Wij leggen u graag uit waarom!

Verschillende samenlevingsvormen – en de gevolgen ervan

Jouw dagelijkse leven delen met de liefde van je leven is natuurlijk het mooiste dat er is. Oké, jullie moet misschien wel even wennen aan elkaars nukken, maar je kunt nu in ieder geval meer tijd doorbrengen samen. Maar hebben jullie je zaakjes wel op orde? Of beter gezegd, jouw eigen zaak. Want er zijn verschillende dingen waar je op moet letten als je ondernemer bent en jij en je partner zich willen laten binden.

Algemeen, Ondernemers /

Klantcase: Marc van Loenhout – Sofa BV

Marc van Loenhout is apotheekeigenaar en mede-eigenaar van Appo Groep BV, een bedrijf dat na een omvangrijke fusie s landelijk werkende apotheek is geworden. Daarnaast is Marc directeur van Sofa BV, ‘s lands grootste belangenvertegenwoordiger voor zo’n 200 apotheekhoudende huisartsen. Onze notaris Jan heeft Marc daarbij van a tot z begeleid en geadviseerd. Marc vertelt graag over zijn ervaringen. 

Algemeen /

UBO: we have a go!

Eerder dit jaar berichtten we u over het UBO-register, dat per 1 januari van dit jaar ingevoerd zou worden. Aanvankelijk bestonden er vraagtekens of dit register privacy zou kunnen waarborgen, waardoor deze datum niet gehaald werd. Inmiddels hebben ministers Grapperhaus en Hoekstra bekend gemaakt dat het UBO-register vanaf 27 september openbaar gemaakt wordt. Wat houdt dat voor u in?

Algemeen /

Staycation-verbouwing: zo voorkomt u een fikse belastingclaim

Gaat uw vakantie dit jaar niet verder dan Hintergarten of Playa del Casa? U zult niet de enige zijn voor wie dit geldt. U bent ook niet de enige die besluit om uw vakantiegeld te investeren in uw eigen ‘casa’. Of misschien vindt u het nu juist tijd om te verhuizen, al dan niet met de financiële steun van uw ouders of die van uw partner. Wist u dat u onder bepaalde voorwaarden gebruik kunt maken van een belastingvrije schenking?

Algemeen /

Vacature: Juridisch secretaresse (vervuld)

Lexperience is op zoek naar een juridisch secretaresse ter uitbreiding van ons team. En niet zo maar eentje – als secretaresse ben je een belangrijke schakel binnen Lexperience. Weet jij wel van aanpakken, heb je een vlotte babbel en oog voor detail? Lees dan snel verder. We ontmoeten je graag!

Huwelijkse voorwaarden: kleine lettertjes?

Trouwen, lekker op huwelijksreis en genieten – dat is wat een kersvers echtpaar dacht toen ze naar de Dominicaanse Republiek gingen. Hun droomreis kwam echter tot een fataal einde. Het koppel werd doodziek, waarschijnlijk door het gif van een exotische vis tijdens het diner. Het stel overleed, de man 23 minuten na de vrouw. Toen ontstond een zeer uitzonderlijke situatie met de erfenis: de familie van de bruid kreeg niets.