Nalatenschappen vormen een onontgonnen gebied, er zijn geen vastomlijnde regels

Nalatenschappen zijn bijzonder. Er zijn maar weinig regels, er is geen juridische basis voor de manier van afwikkelen. En toch moeten zaken goed geregeld worden, zonder dat je naderhand juridisch op je gezicht gaat. Dan heb je iemand nodig die weet waar het over gaat en stevig in zijn schoenen staat. Eric de Jong over nalatenschappen.

“Een nalatenschap in kaart brengen? Doe het maar. Veel notarissen houden daar niet van. Teveel gedoe, niet genoeg akte. Bovendien moet je goed kunnen schakelen. Ik geniet van de vrijheid om dingen uit te zoeken. De praktische kant van de nalatenschap kent weinig regels, maar heeft tegelijkertijd wel concrete oplossingen nodig. Veel notarissen begeven zich niet graag op dat gebied. Met testamenten en huwelijkse voorwaarden kun je oplossingen trouwens al goed organiseren. De afwikkeling van een nalatenschap begint dus eigenlijk al vóór het overlijden.”

“Als notaris werk je graag met de regels die er zijn; dat is je juridische houvast. Die regels volgen uit de wet en een goed testament natuurlijk. Ontbreken die, dan moet je kunnen improviseren. De oplossingen moeten vaak praktisch worden gezocht en tegelijkertijd is een goed oog op de juridische mogelijkheden en gevolgen belangrijk. Dan moet je rustig kunnen blijven, omschakelen om samen tot een oplossing te komen. Wat mij betreft is dat de mooiste manier om met erfrecht om te gaan.”

“Ook fijn is dat de rol die je inneemt bij de afwikkeling van een nalatenschap elke keer anders is. Je bent adviseur, boedelnotaris, executeur. Problemen moeten worden voorkomen en anders moeten die worden opgelost, in het belang van de achterblijvers. Een onderneming moet door kunnen draaien, schuldeisers moeten soms wachten, familierelaties moeten niet onnodig verstoord raken. En uiteraard betaalt niemand graag teveel erfbelasting. De creativiteit die voor dat alles nodig is past ons goed.”

Eric is specialist op het gebied van nalatenschappen.
Hij is gecertificeerd lid van de Nederlandse Organisatie voor Executeurs (NOVEX).
Na de studie Notarieel recht in Utrecht is hij gaan werken bij de grote kantoren in Nederland. Vijftien jaar geleden is hij met Lexperience gestart.
Zijn sterke punten zijn het goed kunnen schakelen tussen verschillende vraagstukken en creatief zijn in het bedenken van oplossingen. Met name bij de afwikkeling van nalatenschappen komen die kwaliteiten goed tot hun recht.
nalatenschappen

Praktijk en recht: een mooie combinatie

Mogelijk bent u erfgenaam maar weet u niet of u de erfenis wil aanvaarden of hoe dat moet. Of u bent tot executeur benoemd, maar u weet eigenlijk niet precies wat er van u wordt verwacht.

Lees meer

Nalatenschappen: nooit saai of routinematig

Als vereffenaar van nalatenschappen komen we soms wonderbaarlijke zaken tegen. Andere keren is het allemaal wat droger.

Lees meer