Jouw dagelijkse leven delen met de liefde van je leven is natuurlijk het mooiste dat er is. Oké, jullie moet misschien wel even wennen aan elkaars nukken, maar je kunt nu in ieder geval meer tijd doorbrengen samen. Maar hebben jullie je zaakjes wel op orde? Of beter gezegd, jouw eigen zaak. Want er zijn verschillende dingen waar je op moet letten als je ondernemer bent en jij en je partner zich willen laten binden.

Samenwonen met of zonder samenlevingscontract

Dit is een hele mondvol voor de makkelijkste keuze: niets regelen. Je staat ingeschreven op hetzelfde adres en misschien heb je een gezamenlijke bankrekening, maar daar blijft het ook bij. Je zult dit misschien handig vinden: geen verplichtingen naar elkaar toe. Toch moet je daarmee opletten: de Belastingdienst kan je ineens op een toeslag of uitkering korten. Je kunt daarom een samenlevingscontract afsluiten waarin je bijvoorbeeld vast kunt leggen hoe de kosten van de huur en de boodschappen verdeeld worden, of wie meer betaalt aan de huur of hypotheek. Wanneer je je samenlevingscontract notarieel laat vastleggen ben je automatisch fiscaal partner van elkaar.

Wanneer je een rechtspersoonlijkheid bent (een bv, nv, coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij, stichting of vereniging) zijn jij en je partner niet persoonlijk aansprakelijk voor (schulden van) je bedrijf. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid (een eenmanszaak, maatschap, cv of vof) zijn zakelijk en privévermogen niet gescheiden. Veel ondernemers kiezen daarom voor om een samenlevingscontract; dan kunnen schulden niet op de partner verhaald worden. Tenzij je samen met je partner in een vof zit: in deze zogenaamde man-vrouwfirma ben je allebei aansprakelijk, ook als je trouwt.

Trouwen

Wanneer je als ondernemer in het huwelijksbootje stapt of een geregistreerd partnerschap aangaat zijn alle bezittingen (en schulden) van jullie samen. ‘CD van jou, CD van mij? CD van ons allebei.’ Sinds 2018 is deze zogenaamde algehele gemeenschap van goederen een beperkte gemeenschap van goederen geworden. Dat houdt in dat bezittingen en schulden van vóór het huwelijk privé-eigendom blijven. Ook erfenissen en schenkingen vallen hierbuiten.

Wanneer je trouwt met huwelijkse voorwaarden kun je specifieke uitzonderingen opgeven aangaande de gemeenschap van goederen. Je kunt bijvoorbeeld vastleggen dat bepaald vermogen géén gemeenschappelijk bezit wordt. Zo kun je bijvoorbeeld vastleggen dat je partner niet privé aansprakelijk is voor eventuele schulden van je bedrijf.

Samenlevingsvormen en het ondernemerschap

Het is goed om een eventueel samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden te bekijken wanneer er wat verandert met jouw bedrijf. Bijvoorbeeld als je een bedrijf wilt starten; dan stelt een notaris een akte van verdeling op waarin vastgesteld wordt wie welke bezittingen en schulden heeft. Ook als je bedrijf verkocht wordt, als het opgeheven wordt of als jij met pensioen gaat is het raadzaam om de huwelijkse voorwaarden tegen het licht te houden.

Je ziet dat samenwonen en verbintenis in combinatie met ondernemerschap enige voorbereiding vereisen. Komen jullie er samen niet uit? Jouw notaris kijkt graag met je mee.

 , , , , , , , , , , , , , , ,