Gaat uw vakantie dit jaar niet verder dan Hintergarten of Playa del Casa? U zult niet de enige zijn voor wie dit geldt. U bent ook niet de enige die besluit om uw vakantiegeld te investeren in uw eigen ‘casa’. Of misschien vindt u het nu juist tijd om te verhuizen, al dan niet met de financiële steun van uw ouders of die van uw partner. Wist u dat u onder bepaalde voorwaarden gebruik kunt maken van een belastingvrije schenking?

Verbouwingskosten schenken

U zult kunnen beamen dat de kosten voor een verbouwing toch vaak hoger uitkomen dan u in eerste instantie ingeschat had, al dan niet met een buffer. Zeker wanneer u verder gaat dan een likje verf kan zo’n project al gauw in de spreekwoordelijke cijfers lopen. Een goede plaats dus om uw vakantiegeld in te investeren. Maar u weet hoe het gaat – dagje weg hier, impulsaankoop daar… vakantiegeld is tijdens de quarantaine rap besteed.

Gelukkig kunnen uw ouders, of die van uw partner, in sommige gevallen financieel bijspringen. Dat is wel zo handig! Helaas mag u op jaarbasis niet meer dan € 5.515 ontvangen van ouders, of € 2.208 van iemand anders. Daar kunt u een mooie dakkapel van laten plaatsen, maar wanneer u ook nog een overkapping in uw Hintergarten wilt kunt u niet meer op een schenking terugvallen. Of toch wel?

Een belastingvrije schenking

Om een fikse claim van de fiscus te voorkomen kunt u eenmalig gebruik maken van een verhoogde vrijstelling van maximaal € 103.643, te ontvangen over maximaal drie jaar. Deze komt in plaats van de belastingvrije schenking. Naast de verbouwing van uw woning kunt u dit geld ook gebruiken voor de aankoop van een woning, het aflossen van een hypotheek of restschuld, of bijvoorbeeld erfpachtrechten af te kopen.

Deze schenking moet aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet u of uw partner tussen de 18 en 40 jaar zijn en moet u schriftelijk kunnen bewijzen dat de schenking betaald is en is gebruikt voor (de verbouwing van) uw woning. Bovendien mag u beiden niet eerder van zo’n verhoogde vrijstelling gebruik maken, bijvoorbeeld voor uw studiekosten. Daarnaast zijn er extra voorwaarden verbonden aan het ontvangen van een schenking verspreid over meerdere jaren.

Vraag een vrijstelling aan

In de aangifte schenkbelasting 2020 kunt u deze vrijstelling aanvragen. Ook bij een belastingvrije schenking moet u nog gewoon aangifte doen! In het geval van een meerjarige schenking moet u dit doen in elk jaar dat u de schenking ontvangt. Belangrijk om te weten is dat u ook een vrijstelling kunt aanvragen voor een verbouwing die reeds heeft plaatsgevonden. Een schenkingsaanslag wordt namelijk berekend over alle schenkingen (zoals verbouwingskosten) die in dat jaar hebben plaatsgevonden.

Heeft u dit jaar met financiële hulp van anderen iets aan uw huis laten verbouwen? Wellicht kunt u dan van deze vrijstelling gebruik maken.