Schenking met de warme of koude hand – weet u het verschil? Een schenking met de koude hand is eigenlijk gewoon een erfenis, terwijl een schenking met warme hand betekent dat u bij leven vermogen of persoonlijke eigendommen weggeeft. We zien dat deze laatste vorm van schenkingen de laatste jaren toeneemt in populariteit. 

Haal meer plezier uit schenkingen

‘Je moet je niet uitkleden voordat je naar bed gaat’, luidde het gezegde vroeger. Dat het beter is om uw geld en bezittingen pas te laten verdelen na uw overlijden. Men was vaak bang dat het ten koste zou gaan van hun levensstijl. Tegenwoordig draaien mensen hier van bij: wanneer u met een schenking (klein)kinderen vooruit kunt helpen beleven zowel schenker als ontvanger plezier aan de schenking. Bovendien zijn er diverse fiscale regelingen die dit soort schenkingen interessant maken voor zowel ontvanger als schenker.

U mag altijd schenken wat u wilt, wanneer u wilt en aan wie u wilt. Het is immers uw geld. U mag bovendien tot € 5.428 per jaar – of eenmalig € 26.040 – belastingvrij schenken aan uw kinderen (of € 2.173 voor kleinkinderen). Niet alleen voorkomt u zo een belastingaanslag, u bespaart ook op erfbelasting. Een andere prettige bijkomstigheid is een schenking die uw vermogen onder de € 30.000 houdt; zo hoeft u geen vermogensbelasting te betalen. Mogelijk kunt u met dergelijke slimme schenkingen ook andere voordelen bewerkstelligen, zoals zorgtoeslag.

Een notariële schenkingsakte

Voor kleine schenkingen is vaak geen notariële akte nodig. Wanneer het gaat om een grotere waarde, een huis of een gift aan een goed doel is het echter wel verstandig om een notariële akte op te laten maken. Naast de bovengenoemde grote schenkingen, of schenkingen aan een goed doel, zijn er meer voordelen van het officieel laten vastleggen van een schenking. Zo kunt u vrij van recht schenken, een (eigen) woning schenken, een vordering kwijtschelden, bedragen schuldig erkennen, en rente of een renteloze lening schenken. U zou op deze manier flink kunnen besparen op uw belastingen. Dan wordt schenken extra leuk!

Tot slot willen we benadrukken dat het verstandig is om niet te vroeg te beginnen met schenken; u weet immers niet wat er nog op uw pad komt. Of, zoals het gezegde luidt: ‘één moeder kan beter tien kinderen onderhouden, dan tien kinderen één moeder.’ Overweegt u zelf ook een schenking met de warme hand? Lexperience adviseert u daar graag over.

 , , ,