U zit in een kantoor aan iemands bureau. Voor u ligt een vel papier. U wist dat dit moment zou komen. De man tegenover u reikt een pen, u doet wat van u gevraagd wordt en schuift het papier ter controle naar deze man toe. Hij bekijkt het vel, controleert of het klopt, en kijkt je aan. Hij knikt goedkeurend. Gefeliciteerd – u hebt zojuist uw handtekening gelegaliseerd.

Wat houdt legaliseren in?

Het kan voorkomen dat instanties u vragen om uw handtekening onder een stuk te laten legaliseren. Dit is een officiële handeling waarmee men zeker weet dat u dat stuk hebt getekend. Zo kan achteraf geen onenigheid ontstaan over de echtheid van uw handtekening en wordt de kans op misbruik flink verkleind.

U kunt uw handtekening legaliseren door deze te zetten in het bijzijn van een notaris. Hij of zij vergelijkt deze met uw handtekening op een officieel document (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart) overeenkomt met uw zojuist gezette handtekening. De notaris kan nu onomstotelijk vaststellen dat u daadwerkelijk de trotse eigenaar bent van deze handtekening.

Wanneer heb ik dit nodig?

Het kan zijn dat een instantie vraagt om het aanleveren van een gelegaliseerde handtekening. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als het gaat om volmachten, medische verklaringen, verklaringen omtrent vermogen of inkomen, het aanvragen van een garantverklaring, of het formulier ‘Toestemming met minderjarige reizen naar het buitenland’. U heeft dus alleen een gelegaliseerde handtekening nodig wanneer daar expliciet om gevraagd wordt. De geldigheid van een gelegaliseerde handtekening verschilt vaak per situatie.

Handtekening legaliseren – zo gepiept

Uw notariskantoor kan u snel en eenvoudig helpen met een gelegaliseerde handtekening. Vergeet niet de brief mee te nemen die u gekregen heeft waarin hierom gevraagd wordt, evenals de te ondertekenen volmacht of verklaring, en natuurlijk een geldig legitimatiebewijs.

Wacht dus niet te lang en maak meteen een afspraak, want u ziet het legaliseren van uw handtekening stelt niets voor. Goed, de notaris kijkt u wel op de vingers als u uw handtekening zet, maar u kent ‘m uit uw hoofd toch?

 , ,