Ieder jaar wordt er tijdens de apk-keuring gekeken wat de staat is van uw auto. Loopt hij gesmeerd of is er onderhoud nodig? De apk zorgt ervoor dat u weet waar u aan toe bent en is gericht op het verlengen van de levensduur van uw bolide. Dan zult u er – hopelijk – langer plezier aan beleven.

Onlangs sprak ik een stel dat al jaren een latrelatie heeft. ‘Lat’ staat voor ‘living apart together’ en betekent dat je niet samen wóónt maar wel samen bént. Deze twee tortelduifjes waren – en zijn – gelukkig met elkaar maar hebben niet de behoefte om dag en nacht onder hetzelfde dak te vertoeven.

Als je hen zou vragen naar het succes van hun relatie zullen ze echter niet de afstand benoemen, maar iets anders. Zij voeren ook ieder jaar apk uit op hun relatie, maar ze noemen het anders: het is hun jaarlijks functioneringsgesprek.

Misschien is de term een beetje gekscherend, het gesprek zelf is een serieuze aangelegenheid. Ze reserveren bij een leuk restaurant en gebruiken de avond om van heerlijk eten en drinken te genieten terwijl ze hun relatie bespreken. U zou het preventief onderhoud kunnen noemen; gericht op het verlengen van de levensduur zodat u er langer plezier aan zult beleven. Er kan bij uw auto zomaar iets stuk gaan als u er te laat bij bent; in een relatie (of op het werk) is dat niet anders. Op tijd aan de bel trekken voordat er iets mis gaat en er veel meer schade ontstaat.

Misschien moet ik dit idee ook eens bij mijn vrouw opperen. Een goede reden om lekker uit eten te gaan is immers nooit weg.

 , ,