Ik kan er niet omheen, we zitten er midden in: Corona. Nederland – en de rest van de wereld – heeft haar handen vol aan dit virus. We worden in Nederland verzocht zoveel mogelijk binnen te blijven, thuis te werken en sociale contacten te vermijden. Scholen, kinderopvang, horeca en sportgelegenheden zijn dicht.

Wat een impact op onze samenleving. De Muzenval en De Kattendans hebben geen voorstellingen, de restaurants blijven leeg (misschien een boost voor de bezorgdiensten), en het heeft verder haar weerslag op de hele economie. Houden onze ziekenhuizen het vol, wordt ons verplegend personeel niet zelf ziek, en wat moeten de leerkrachten nog doen in deze moeilijke tijden?

Ik merk in mijn notariskantoor ook wat onrust bij mijn cliënten. Afspraken worden soms uitgesteld, we krijgen vragen of besprekingen wel door kunnen gaan en we houden ons ook aan alle nieuwe protocollen van het RIVM. Daarnaast worden meer akten bij volmacht getekend (de cliënten tekenen dan niet zelf samen de akte maar hebben eerder daarvoor een volmacht gegeven aan mijn medewerkers).

Maar wat als iemand die het beruchte virus heeft nu een testament zou willen maken? Ik moet iedereen dan toch kunnen helpen. Een bespreking zou ik nog wel online kunnen organiseren. Maar wat als de cliënt dat zelf niet kan, zou ik dan een bespreking achter glas moeten organiseren?

Een notariële akte die door partijen digitaal (op afstand) getekend kan worden, bestaat nog niet. Er moet op dit moment dus nog een fysieke handtekening gezet worden door de cliënten en de notaris. Vooralsnog heb ik de meeste besprekingen over testamenten en levenstestamenten nog fysiek gedaan (soms bij de mensen thuis). Laten we hopen dat we deze bijzondere situatie snel onder controle krijgen.