Trouwen, lekker op huwelijksreis en genieten – dat is wat een kersvers echtpaar dacht toen ze naar de Dominicaanse Republiek gingen. Hun droomreis kwam echter tot een fataal einde. Het koppel werd doodziek, waarschijnlijk door het gif van een exotische vis tijdens het diner. Het stel overleed, de man 23 minuten na de vrouw. Toen ontstond een zeer uitzonderlijke situatie met de erfenis: de familie van de bruid kreeg niets.

23 minuten: een wereld van verschil

Wanneer beide partners in een huwelijk gelijktijdig komen te overlijden valt hun erfenis ten deel aan de familie van beiden. Gevoelsmatig zou u misschien denken dat, wanneer beide partners kort na elkaar overlijden, het geen verschil uitmaakt. Niets is minder waar.

Het is tegenwoordig bij wet geregeld dat de langstlevende automatisch alles erft. De man in dit voorbeeld was 23 minuten in het bezit van zijn erfenis; toen hij overleed ging deze erfenis naar zijn familie (omdat er nog geen kinderen in het spel waren; die zouden er anders aanspraak op maken). Het is echter goed om het woord ‘automatisch’ nog eens goed te bekijken – die woordkeuze impliceert dat het niet altijd zo is. En dat klopt!

Leg het vast in uw testament

Wanneer u niets specifiek geregeld heeft worden nalatenschappen grofweg afgewikkeld volgens bovenstaande situatieschets. U kunt hier echter een spreekwoordelijk stokje voor steken door bewust een keuze te maken bij – of beter gezegd, vóór – de voltrekking van het huwelijk, en wel door het vast te leggen in het testament. U kunt er dan voor kiezen dat beide families bijvoorbeeld erven, in plaats van alleen de langstlevende.

Ook een stap eerder kan een testament uitkomst bieden. Stel, u woont samen maar bent niet gehuwd met uw partner. Wanneer u ervoor wilt zorgen dat hij of zij erfgenaam is indien u komt te overlijden moet u dit expliciet vastleggen. Een samenlevingscontract is niet voldoende!

Aanvechten bij de rechter

De moeder van de overleden bruid besloot deze beslissing aan te vechten bij de rechter, maar hij gaf haar geen gelijk: bijzondere omstandigheden vond hij geen reden om af te wijken van de wet. U zult nu misschien denken, waarom verdeelt de familie de erfenis niet gewoon? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat er in die situatie ook schenkbelasting om de hoek komt kijken.
De moraal van dit verhaal is dus om niet blind het huwelijk in te stappen. Verdiep u in de materie en bespreek met uw partner wat u geregeld wilt hebben, en hoe. Het laatste dat u wilt is dat het gezegde ‘over mijn lijk!’ werkelijkheid wordt als uw beide families strijden om uw erfenis.